Ενημερωτικό Φυλλάδιο Σχολείου

Aγαπητοί δάσκαλοι και προσωπικό,

Ο λόγος αποστολής αυτού του φυλλαδίου είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με την Επιλεκτική Αλαλία, καθώς υπάρχει ένα παιδί με τη διαταραχή αυτή στο σχολικό σας πλαίσιο.

Η επιλεκτική αλαλία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές με συχνότητα μεταξύ 0,1 και 2% των παιδιών. Η βασική δυσκολία των παιδιών αυτών βρίσκεται στην αδυναμία να μιλήσουν άνετα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα (όπως το σχολείο), παρόλο που μπορεί να έχουν κατακτήσει πλήρως τη γλώσσα.

Δεν σχετίζεται με ντροπή, κακομεταχείριση, τραύμα, μαθησιακή δυσκολία κλπ, αλλά σχετίζεται με έντονο άγχος που προκαλείται από τις κοινωνικές καταστάσεις.

Η εικόνα του/της μαθητή/μαθήτριάς σας, ειδικά όταν του/της τίθεται μία ερώτηση μοιάζει παγωμένη, με κενό βλέμμα και συχνά συμβαδίζει με άβολη θέση σώματος.

Ο ρόλος του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η βοήθειά σας πολύτιμη. Για τον λόγο αυτό παρακάτω υπάρχουν κάποιες χρήσιμες πρακτικές που θα βοηθούσαν:

  • Αντικαταστήστε το ”Γεια σου” με ”Χαίρομαι που σε βλέπω”.
  • Μέχρι να αισθανθείτε πως το παιδί νιώθει άνετα, μην θέτετε καμία ερώτηση. Αντ’αυτού μπορείτε να σχολιάζετε αυτά που κάνει. ”Βλέπω πως σκέφτηκες αρκετά αυτό που έγραψες”
  • Όταν το παιδί αρχίσει να νιώθει πιο άνετα, κάντε του ερωτήσεις αναγκαστικής επιλογής
    ”Σου αρέσουν οι μαρκαδόροι ή οι ξυλομπογές?” Προσπαθείτε να μην είναι ερωτήσεις με απάντηση Ναι/Όχι (κλειστού τύπου)
  • Περιμένετε τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα μέχρι να σας απαντήσει. Αν δεν απαντήσει ξανά θέστε την ερώτηση. Αν δεν πάρετε απάντηση πείτε: ”Πάρε τον χρόνο σου και θα έρθω σε λίγο να μου απαντήσεις”. Αν και πάλι δεν σας απαντήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλειστου τύπου
  • Ενισχύστε θετικά την απάντησή του μιλώντας συγκεκριμένα ”Μου άρεσε που μου είπες πως σου αρέσουν οι μαρκαδόροι”
  • Μην σχολιάζετε αρνητικά όταν δεν μιλάει, μην λέτε ”Χθες μου μίλησες, σήμερα γιατί δεν μιλάς;”
  • Σηκώνει το χέρι του στην τάξη για να απαντήσει ή του γίνεται μια ερώτηση
    Χαμογελάστε και περίμενε 5 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχει απάντηση, πείτε: ”Μπράβο, βλέπω ότι ξέρεις την απάντηση! Ποιος άλλος θέλει να πει;”
  • Το παιδί μιλάει για πρώτη φορά και τα άλλα παιδιά το σχολιάζουν.
    Απαντήστε σε αυτό που λέει το παιδί σαν να μιλούσε πάντα (δηλαδή χωρίς άμεσο έπαινο): “Υπέροχη ιδέα”, “Αυτό ακούγεται διασκεδαστικό”, “Καλή απάντηση!”
  • Όταν ρωτούν τα άλλα παιδιά: Απαντήστε «Η Χ. θα μιλήσει μόλις νιώσει έτοιμη, έτσι δεν είναι Χ;»

Να θυμάστε πως η συνεργασία και βοήθειά σας είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την ταχύτερη βελτίωση του παιδιού αυτού.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας.

Ελληνικός Σύλλογος Επιλεκτικής Αλαλίας, ΕΣΕΑΛ, τηλ. 2114014768